Brommobielcentrum Hapert

Meer informatie over brommobielen

Wij hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Beweeg de muis over de vraag om het antwoord te bekijke. Heeft u toch nog vragen over brommobielen of over ons bedrijf? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heb ik een rijbewijs nodig om een brommobiel te mogen besturen? De bestuurder van een brommobiel moet een bromfiets-certificaat, of een AM-rijbewijs hebben. Vanaf 1 oktober 2009 is een AM-rijbewijs verplicht.

Moet ik belasting betalen wanneer ik een brommobiel bezit? Over een brommobiel hoeft geen wegen- of houderschapsbelasting betaald te worden.

Op welke brandstof rijdt een brommobiel? Alle moderne brommobielen rijden op diesel. Het verbruik is ca. 1 liter diesel per 30 kilometer.

Moet een brommobiel verzekerd zijn? Elke brommobiel moet minimaal W.A. verzekerd zijn, en uitgebreidere polissen zijn ook beschikbaar. Helaas zijn niet alle verzekeringsmaatschappijen bereid om brommobielen te verzekeren. Brommobielcentrum Hapert kan wel bemiddelen bij het afsluiten van een verzekering, maar wij zijn géén tussenpersoon.

Wat zijn de verkeersregels voor een brommobiel? Een brommobiel mag gewoon op de openbare weg rijden. Ze mogen niet op het fietspad, en ook wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer (zoals tractoren) zijn verboden terrein (autowegen, autosnelwegen, en wegen waar een verbods-bord staat). De maximumsnelheid voor brommobielen bedraagt 45 km/h.
Veel autorijscholen bieden praktijk- en theorielessen aan voor bestuurders van brommobielen.
Let op: dit is geen volledig overzicht van de verkeersregels, maar slechts een indicatie van de belangrijkste beperkingen.

Hoe zit het met de bediening? De bediening van een brommobiel lijkt erg op die van een auto. Enige verschil is de versnellingsbak: brommobielen zijn veelal voorzien van een CVT-versnellingsbak. Deze heeft 3 standen: vooruit, achteruit, en ontkoppeld. Er is daarom ook geen koppelingspedaal.

Is het mogelijk aanpassingen aan de brommobiel door te voeren? Indien u een lichamelijke beperking heeft, is het toch mogelijk om brommobiel te rijden. Wij kunnen de brommobiel aanpassen aan uw wensen. Denk hierbij aan draaibare stoelen, stuurknoppen, het verplaatsten van de pedalen en dergelijke.

Waar komt de brommobiel vandaan? De brommobiel vindt zijn oorsprong in Frankrijk. Daar waren rond de jaren '80 veel boeren die alleen tractor reden en geen auto-rijbewijs hadden. Om deze boeren ook na hun pensioen mobiel te houden, maakte men kleine auto's die onder de brommer-wetgeving vielen. Vandaar dat de meeste brommobiel merken Frans zijn. Rond 1995 werd de brommobiel ook in Nederland ingevoerd.